fredag den 5. marts 2010

TV2s syv fejl

Claus Christensen, chefredaktør på EKKO, har opridset de ting, som han mener, TV2 har gjort forkert i lækagesagen.

Det gjorde han i Politiken, men indlægget ligger ikke online, så vi bringer her et uddrag:

"Fejl nr. 1: Ifølge filminstruktør Christoffer Guldbrandsen bliver TV 2-reporteren Rasmus Tantholdt 26.4.07 ringet op af forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther. Spindoktoren lækker fortrolige oplysninger om udsendelse af jægersoldater til Irak.
TV 2 har valget mellem to historier: den lille historie om udsendelsen, som vil bringe soldaters liv i fare, og den store historie om en spindoktor og muligvis hans minister, der overtræder loven og risikerer flere års fængsel. TV 2 vælger den lille historie. Det er stationens første og største fejl."

"Fejl nr. 2: Da Forsvarskommandoen bliver opmærksom på, at TV 2 arbejder på historien, forsøger forsvarschef Jesper Helsø at overtale tv-stationen til ikke at bringe den. Men da Jyllands-Posten også har fået færten af nyheden og vil bringe den, vælger TV 2 at trodse forsvarschefens anbefaling.
TV 2 sætter konkurrencen over hensynet til soldaters liv. Det er stationens anden fejl."

"Fejl nr. 3: 29.4.07. beskylder udenrigsminister Per Stig Møller oppositionen, blandt andre Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet, for at være lækken. Det viderebringer TV 2, selv om stationen ved, at det er urigtigt.
TV 2 foretrækker løgnen frem for den ubekvemme sandhed. Det er stationens tredje fejl."

"Fejl nr. 4: »På TV 2 beskytter vi vores kilder. Punktum« har Michael Dyrby flere gange sagt i debatten om lækagesagen.
Men når sagen dukker op igen efter to år, skyldes det, at TV 2 netop ikke har beskyttet sin kilde.
I Ekko siger Guldbrandsen, at der sidder journalister på TV 2, Politiken og DR, som alle ved, hvem kilden er. Hvordan kan de vide det? Fordi Rasmus Tantholdt og Michael Dyrby ikke har overholdt den kildebeskyttelse, som ellers er så hellig på tv-stationen. TV 2 sladrer om sine kilder."

"Fejl nr. 5: Hver eneste dag kan man i aviserne læse formuleringer som »kilder i regeringen siger« eller »kilder i Udenrigsministeriet«. Det er ikke et brud på kildebeskyttelsen, men almindelig journalistiske formuleringer.
27.1. siger TV 2' s mangeårige politiske kommentator Kaare R. Schou, at lækken kom fra Forsvarsministeriet. Han understreger, at han ikke vil sætte navn på kilden. Alligevel går Michael Dyrby prompte til modangreb på sin egen medarbejder, og nogle dage senere sender han Schou på tvungen orlov, selv om kommentatoren ikke har afsløret kilden. Derimod har sagen så vidt vides ikke haft nogen konsekvenser for Rasmus Tantholdt, der til sine kolleger har fortalt, at Jacob Winther er kilden."

"Fejl nr. 6: 31.1. er lækagesagen på dagsordenen i Presselogen på TV 2 News, som har sat fem af landets førende chefredaktører stævne. Flere kilder på TV 2 har over for Politiken bekræftet, at Jacob Winther er lækken, fortæller avisens chefredaktør Tøger Seidenfaden.
»Helt ude i hampen«, svarer en ophidset Michael Dyrby, og de to redaktører kan kun blive enige om én ting: »En af os må lyve«. Michael Dyrby melder afbud til Mennesker og medier på P1, hvor lækagesagen skulle debatteres. Ifølge programmets vært er det første gang, at Dyrby har sagt nej til at deltage. Senere bekræfter Dyrby, at TV 2 har opgivet at dække lækagesagen journalistisk. TV 2 lukker af for debatten, når den bliver problematisk for TV 2. Det er stationens sjette fejl."

"Fejl nr. 7: Lækagesagen bliver et problem, ikke bare for forsvarsminister Søren Gade, men for hele regeringen. Søren Gade nægter at igangsætte en undersøgelse og vælger i stedet 23.2. at træde tilbage som minister og forlade politik."

Claus Christensen mener samtidig også, at Danmarks Radio har fejlet. "De har forplumret det hele"

// © MPH

Ingen kommentarer:

Send en kommentar